• Jaap Roggeveen

YG_Jaap_asana

In 2008 ben ik met yoga begonnen. Daarvoor beoefende ik aikido, wat volgens de grondlegger Morihei Ueshiba meditatie in beweging is. Dat vond ik ook terug in yoga, met name in de Yang stijlen ashtanga en vinyasa.

Vanuit het verlangen naar verdieping besloot ik om in 2009 een docenten opleiding te volgen bij YogaGarden. Ik begon aan de 200 uur Ashtanga en Power Vinyasa opleiding o.l.v. Johan Noorloos, Marcel van de Vis Heil en Anat Geiger en legde die met goed gevolg af.

Tijdens deze opleiding kwam ik in contact met Vipassana meditatie en na verloop van tijd werd dat steeds belangrijker voor mij. In 2013 deed ik een Vipassana retreat. Die bijzondere ervaring leidde tot een kennismaking met yin-yoga tijdens een les van Anat Geiger. Yin-yoga had grote impact op mij en inspireerde me om in 2014 de 200 uur Yin Yoga Teacher Training bij YogaGarden te volgen. Daarin leerde ik o.a. hoe het principe van Yin en Yang toegepast kan worden in elke yoga stijl.

Inmiddels is Anat mijn belangrijkste leraar en is het taoistische principe Yin-Yang één van de peilers geworden van mijn eigen beoefening en de lessen die ik geef. De tweede peiler is het ontwikkelen van bewust-zijn. Het observeren van de schommelingen van het brein (the mind) zorgt voor lichtheid en vrijheid in mijn leven. Op deze manier beperkt Yoga zich niet alleen tot de momenten op de mat maar is het de basis van mijn leven geworden.

Ik vind het fijn om dat met anderen te delen tijdens mijn lessen, workshops en in andere vormen.

Ik leerde ik hoe het principe van Yin en Yang toegepast kan worden in elke yoga stijl

Yoga is the art of being there.

Patanjali