• Stijlen

YogaGarden biedt verschillende yogastijlen.

In Yogaland vind je heel veel stijlen, wij houden het graag eenvoudig. Om onze lessen te beschrijven gebruiken we de klassieke principes van Yin & Yang. Kenmerken van Yin zijn verstilling, koelte en zelfbeschouwing. Kenmerken van Yang zijn beweging, warmte en kracht. Samengevoegd bieden ze ons een practice die alles geeft wat we nodig hebben. Natuurlijk zijn er eindeloos veel variaties op deze combinaties, net zoals ieder mens verschilt en andere behoeftes heeft. Sommige mensen hebben veel Yang nodig, anderen veel Yin- maar iedereen heeft ze allebei nodig: daarom bestaat het symbool voor Yin en Yang uit twee delen, een zwart en een wit, met een witte stip in het zwart en een zwarte stip in het wit.

Yin Yoga:

Niet voor niets één van de meest populaire yogastijlen van dit moment: Yin yoga stimuleert het lichaam intens en is tegelijkertijd rustgevend en ontspannend.

De houdingen worden uitgevoerd op de grond, gewoonlijk blijven we een paar minuten in elke houding. De spieren zijn zo ontspannen mogelijk, en het doel is niet om krachtiger te worden, maar om de energiestroom in het bindweefsel te stimuleren.

Ondanks dat we veel stretchen, is ons doel niet super soepel te worden, maar om herstel en reparatie van onze gewrichten en fascia te stimuleren, alsof je een  innerlijke intelligentie aanspreekt die losstaat van het intellect.

Yin Yoga is ontspannend en vaak ook intens, omdat sommige stretches erg diep gaan. De leraar zal je stap voor stap begeleiden in de houding.

Meditatie

Tegenwoordig zien we yoga als het uitvoeren van houdingen, maar eigenlijk zijn die houdingen ontwikkeld om ons soepel en sterk genoeg te maken om te kunnen zitten en rust te vinden. Meditatie is de kern van yoga beoefening.

Stilte is erg zeldzaam, de stilte in jezelf ervaren, een totaal bewustzijn en kalmte voelen, is een kleine revolutie voor ons hele zenuwstelsel. In deze stilte kunnen we langzaam gedragspatronen herkennen, die ons hele leven al leidend zijn. Bewustwording, zonder angst en zonder reactie, laat ze verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Meditatie leert ons zenuwstelsel langzaam maar zeker stil te zijn. In het begin raken we verveeld, het lichaam protesteert, we vallen in slaap, er gebeurt niets en we voelen ons stom. Maar als je na korte tijd voor het eerst iets van die stilte ontdekt, werkt het verslavend.

Yang Yoga & its variations:

Dit is de meest bekende yogastijl; we gebruiken ritme en herhaling om warmte op te wekken, kracht te ontwikkelen en blokkades op te lossen, zowel in het lichaam als in de geest. Dat kan op een geleidelijke manier, of intensief, of ergens daar tussenin.

Gentle Yoga

In deze les richten we ons op het geleidelijk creëren van ruimte in het lichaam, zodat energie vrij kan stromen en we tegelijkertijd kracht kunnen ontwikkelen. Heupen en wervelkolom worden in beweging gebracht, we ontwikkelen kracht in de belangrijkste spiergroepen, maar altijd rustig en met aandacht. We bewegen wel, maar nooit te snel. We geven speciaal aandacht aan kwetsbare plekken van het lichaam, zoals onderrug, heupen en schouders.

Dynamic Hatha

Alle yogastijlen waar we houdingen (‘asanas’) beoefenen, horen tot Hatha Yoga. Onderdelen van diverse yogastijlen worden samengevoegd om de ontwikkeling van de yogi te ondersteunen.

In deze les zijn de yogahoudingen vloeiend met elkaar verbonden. We geven aandacht aan de manier waarop we van een houding naar een andere overgaan, maar ook aan de houdingen zelf. Beweging en ademhaling lopen gelijk, wat een meditatief en ontspannend effect heeft. De houdingen en volgordes verschillen per les, voor de afwisseling. Door het werken met je lichaam neemt je zelfbewustzijn toe en word je sterker en soepeler.

Het tempo van Dynamic Hatha ligt lager dan bij Yang Vinyasa, en warmte is van minder belang. De les kan zeker intensief zijn, beweging gaat hier vóór flow.

Yang Vinyasa Yoga

Dit is een erg dynamische les, waar cöordinatie, adem en flow samenkomen om warmte en kracht te creëren. Zonnegroeten en variaties vergroten het  uithoudingsvermogen, zowel fysiek als mentaal. Een geweldige les, waar je verstand alle smoesjes uit de kast trekt om dingen níet te hoeven doen!

Yin Yang Yoga:

Onze specialiteit! Deze les combineert het beste van twee werelden, een reis langs kracht en kwetsbaarheid, wilskracht en aanvaarding. Sommige lessen bieden veel Yang en een beetje Yin, andere een beetje Yang en veel Yin; kijk op het rooster om te vinden wat je nodig hebt.

Yin Yang Vinyasa Yoga

Yin Yang Vinyasa, even zweten in een echte Yangles- aan het eind gevolgd door heerlijk ontpannende Yin.

To bear and not to own; to act and not lay claim; to do the work and let it go: for just letting it go is what makes it stay.

Lao Tzu, Tao Te Ching